Grappling

Grappling is een vechtsport die zich richt op het grijpen, vasthouden, controleren en onderwerpen van een tegenstander zonder gebruik te maken van stoten of trappen. Grappling-technieken worden meestal uitgevoerd op de grond en zijn gericht op het beheersen van een tegenstander door middel van houdgrepen, klemmen en verwurgingen. Het is een effectieve vechtsport die vaak wordt gebruikt in mixed martial arts (MMA) wedstrijden en Braziliaans Jiu-Jitsu (BJJ) competities.

Grappling kan beoefend worden als een competitieve sport, waarbij twee spelers proberen de ander te controleren of te onderwerpen door middel van grappling technieken. Het kan ook gebruikt worden als een vorm van zelfverdediging en als een effectieve manier om fysiek fit te blijven.

De sport vereist veel technische vaardigheid, kracht, flexibiliteit en uithoudingsvermogen. Grappling-technieken omvatten onder andere worpen, takedowns, grepen, klemmen, verwurgingen en ontsnappingen uit houdgrepen.
Hoewel grappling een fysiek veeleisende sport is, is het ook een relatief veilige sport omdat het doel van de technieken is om de tegenstander te controleren en niet om letsel toe te brengen. Het dragen van beschermende uitrusting, zoals een mondguard, kan de veiligheid verder verbeteren.